Η Επανάσταση του '21 δεν τελείωσε με τη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους! Συνεχίστηκε σε αρκετές περιοχές. Μία από αυτές τις περιοχές ήταν η Κρήτη. Γενναίοι άνθρωποι οι Κρητικοί, λεβέντες και με πείσμα, αγωνίστηκαν πολλές φορές για να κερδίσουν την ελευθερία τους και την ένωσή τους με την Ελλάδα.
Μία από τις σπουδαιότερες επαναστατικές στιγμές της Κρήτης ήταν το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου. Σελίδα Ιστορίας γεμάτη αίμα και ηρωισμό είναι για τους Κρητικούς, αλλά και για όλους τους Έλληνες, το Αρκάδι, το μοναστήρι στο οποίο κλείστηκαν αγωνιστές και γυναικόπαιδα που αντιμετώπιζαν την πολιορκία των Τούρκων το 1866.
938 μαχητές έπεφταν ο ένας μετά τον άλλον από τα βόλια και τα γιαταγάνια των Τούρκων, ώσπου πήραν την απόφαση να θυσιαστούν ανατινάζοντας το μπαρούτι που είχαν στις αποθήκες της μονής, παίρνοντας στο θάνατο μαζί τους όσους περισσότερους Τούρκους μπορούσαν. Ο ηγούμενος Γαβριήλ άναψε τη φωτιά, αλλά πριν προλάβει να ανατινάξει το μπαρούτι, οι Τούρκοι τον σκότωσαν και τον αποκεφάλισαν. Ο πολεμιστής Γιαμπουδάκης όμως, φωνάζοντας και ρωτώντας τους υπόλοιπους "Σκλάβοι μωρέ κι ατιμασμένοι ή θάνατος;" και παίρνοντας την απάντηση "Θάνατος! ΦΩΤΙΑ!" ολοκλήρωσε τη θυσία και η ανατολική πλευρά του μοναστηριού τινάχτηκε στον αέρα.
Από την έκρηξη γλίτωσαν 120 άτομα, τα οποία όμως έσφαξαν και ατίμασαν στη συνέχεια οι Τούρκοι. Η μόνη που σώθηκε από το Αρκάδι ήταν μια γυναίκα, η Ελένη Λουκάκη, η οποία αφηγήθηκε στη συνέχεια τα γεγονότα. Στην αφήγησή της αυτή βασίζεται και το πολύ ωραίο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ρεθύμνου, στο οποίο αναπαριστάνονται εντυπωσιακά τα γεγονότα του ολοκαυτώματος του Αρκαδίου.
Πηγή πληροφοριών και βίντεο: