Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Ο βομβαρδισμός και η κατάληψη της Κέρκυρας από τους Ιταλούς το 1923 (με ένα σπάνιο βίντεο)...

Έναν μόλις χρόνο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και έναν μήνα αφότου υπογράφτηκε η Συνθήκη της Λωζάννης, το πρωί της 27ης Αυγούστου 1923 δολοφονήθηκε από άγνωστους δράστες ο στρατηγός Τελίνι και η ομάδα συνεργατών του, κοντά στα σύνορα με την Αλβανία επί ελληνικού εδάφους. Οι Ιταλοί, οι οποίοι ήταν μέλη αποστολής για τη χάραξη των συνόρων Ελλάδας - Αλβανίας, έπεσαν θύματα ενέδρας, οργανωμένης σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες σε ιστορικά συγγράμματα εκτιμήσεις, από αλβανούς πράκτορες της ιταλικής φασιστικής κυβέρνησης.

Τότε ο Μουσολίνι επέδωσε τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση με επαχθείς για την Ελλάδα όρους. Μεταξύ άλλων ζητούσε να ζητηθεί συγγνώμη ενώπιον του Ιταλού πρέσβη στην Αθήνα, να καταδικαστούν οι ένοχοι σε θάνατο και η Ελλάδα να καταβάλει ως αποζημίωση 50 εκατ. ιταλικές λιρέτες. Η απαίτηση των Ιταλών προϋπέθετε έτσι να παραδεχτεί η Ελλάδα την ενοχή της για τη δολοφονία του Ιταλού στρατηγού και της ομάδας του.

Ο Μουσολίνι απαιτούσε απάντηση εντός 24 ωρών. Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε αρνητικά στα περισσότερα αιτήματα και τότε από την ιταλική φασιστική κυβέρνηση διετάχθη ο βομβαρδισμός της Κέρκυρας, τέσσερις μόλις ημέρες αργότερα, στις 31 Αυγούστου του 1923.

Ο ιταλικός στόλος κατέλαβε το νησί, προκαλώντας ένα ακόμη πλήγμα στην αποδυναμωμένη και εξαντλημένη από τη Μικρασιατική Καταστροφή Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι δε ότι βομβαρδίστηκαν τα δύο φρούρια της Κέρκυρας, στα οποία είχαν καταλύσει πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.

Δραματική ήταν η προσπάθεια του τότε νομάρχη της Κέρκυρας Πέτρου Ευριπαίου να αποτρέψει τον βομβαρδισμό, την απώλεια ανθρώπινων ζωών και την καταστροφή του νησιού. Ενώ οι Ιταλοί είχαν αποβιβαστεί στην Κέρκυρα, ο νομάρχης ζήτησε προθεσμία για να επικοινωνήσει με την Αθήνα και τον υπουργό Εσωτερικών Γεώργιο Παπανδρέου, ενώ διαμαρτυρήθηκε ενώπιον των ιταλικών αρχών για την παραβίαση της, διεθνώς κατοχυρωμένης από το 1864, ουδετερότητας της Κέρκυρας. Εν αναμονή των οδηγιών από την ελληνική κυβέρνηση, ο Ευριπαίος δήλωνε στους Ιταλούς ότι αρνείται να παραδώσει το νησί, αλλά και ότι δεν θα προέβαινε σε ένοπλη αντίσταση, γνωρίζοντας, άλλωστε, τη στρατιωτική αδυναμία της Κέρκυρας.

Όπως αποδείχτηκε, τίποτε δεν στάθηκε ικανό να αποτρέψει τον βομβαρδισμό του νησιού, το αποτέλεσμα του οποίου, πέραν του ισχυρού πλήγματος στην εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, ήταν 16 νεκροί (οι περισσότεροι εκ των οποίων πρόσφυγες), 30 τραυματίες και 2 ακρωτηριασμένοι.

Οι Ιταλοί αποχώρησαν στο τέλος Σεπτεμβρίου του 1923, ενώ η Ελλάδα υποχρεώθηκε να καταβάλει στην Ιταλία αποζημίωση 50 εκατομμυρίων λιρετών, να τελέσει μνημόσυνο για τους δολοφονηθέντες και να διενεργήσει ανακρίσεις για την ανεύρεση των δραστών, υπό την εποπτεία του διεθνούς παράγοντα.

Δείτε ένα σπάνιο βίντεο (χωρίς ήχο) από την Κέρκυρα του 1923 και την απόβαση των ιταλικών στρατιωτικών δυνάμεων στο νησί...

πηγές:


Ο βομβαρδισμός της Κέρκυρας αναφέρεται και στο ντοκιμαντέρ (22:00' έως 23:30') που υπάρχει στην ανάρτηση:
"Η περίοδος του Μεσοπολέμου: Ελληνικό ντοκιμαντέρ ("Εμείς οι Έλληνες")"...