Σάββατο, 25 Μαΐου 2013

Μικρά Ασία, η καταστροφή πριν την Καταστροφή (1908 - 1918): Ελληνικό ντοκιμαντέρ ("Η Μηχανή του Χρόνου")...

Η καταστροφή του ελληνισμού στη Μικρά Ασία είχε ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν το 1922.

Από το 1908, το κίνημα των Νεότουρκων, διαποτισμένο από τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης, υποσχόταν συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, ελευθερία, ισότητα και ισοπολιτεία για όλους τους λαούς στην οθωμανική επικράτεια, ανεξάρτητα από γένος και θρησκεία.

Πολύ σύντομα όμως, οι Νεότουρκοι έκαναν στροφή στις ιδέες τους και ο φιλελευθερισμός τους μετατράπηκε σε άκρατο εθνικισμό. Στόχος τους ήταν πλέον ο εκτουρκισμός όλων των πληθυσμών του κράτους και η εξάλειψη κάθε άλλης εθνότητας από τα οθωμανικά εδάφη με κάθε τρόπο και κάθε μέσο, όση βία και τρομοκρατία κι αν χρειαζόταν.

Το μεγαλύτερο μένος και οι περισσότερες διώξεις (και μάλιστα με τις συμβουλές και παροτρύνσεις των Γερμανών) στράφηκαν εναντίον του χριστιανικού πληθυσμού της Μικράς Ασίας και κυρίως εναντίον του ελληνικού στοιχείου.

Δείτε όλη εκείνη τη σκοτεινή περίοδο, μέσα από ένα απόσπασμα της σειράς ντοκιμαντέρ "Η Μηχανή του Χρόνου". Ολόκληρο το επεισόδιο αναφέρεται συνολικά στη Μικρασιατική Καταστροφή και βασίζεται στις αφηγήσεις των ίδιων των ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα.