Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Ξενιτεμένα αριστουργήματα: "Η Νίκη της Σαμοθράκης"...

Ακόμα ένα αριστούργημα της ελληνικής αρχαιότητας δυστυχώς βρίσκεται μακριά από την πατρίδα του, τοποθετημένο στο μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι της Γαλλίας.

Η Νίκη της Σαμοθράκης είναι ένα πολύ γνωστό και πρωτότυπο μαρμάρινο έργο, με ύψος 2,75 μέτρα. Αναπαριστά τη Νίκη, θεότητα της ελληνικής μυθολογίας που προσωποποιούσε τη δόξα του ελληνικού πολιτισμού. Χρονολογείται γύρω στο 190 π.Χ. και δείχνει να βρίσκεται, με ανοιχτά φτερά, στην πλώρη ενός πλοίου σαλπίζοντας ορμητικά τη νίκη. Για να δείχνει πιο αληθινό, το σύμπλεγμα ήταν στημένο πάνω σε τεχνητή λιμνούλα.

Το 1863, η Νίκη της Σαμοθράκης βρέθηκε κοντά στο ιερό των Καβείρων, στο νησί της Σαμοθράκης, από τον Γάλλο πρόξενο Σαμπουαζώ. Κατόπιν, μεταφέρθηκε στο μουσείο του Λούβρου, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

"...Άφησε το νησί της και πάει αλλού, μα φεύγοντας έκρυψε το κεφάλι της να μην την αναγνωρίσουν οι άνθρωποι· γιατί το πρόσωπο της ήταν παράξενα λυπημένο που άφηνε το νησί της... Ξέχασε όμως να κρύψει και τα φτερά της, λησμόνησε πως τα φορούσε φεύγοντας... Και από τα φτερά της την εγνώρισαν..." (Ίων Δραγούμης)

πηγές:
http://el.wikipedia.org
Αναδημοσίευση από το ...μικρότερο αδερφάκι:
"9 blog ...άκια"