Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Ξενιτεμένα αριστουργήματα: "Η Αφροδίτη της Μήλου"...

Δεν είναι μονάχα τα Ελγίνεια τα μόνα "ξεκιτεμένα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης. Ας γνωρίσουμε ακόμα ένα εκπληκτικό αρχαιοελληνικό γλυπτό: την "Αφροδίτη της Μήλου", ένα πανέμορφο και πασίγνωστο σε ολόκληρο τον κόσμο άγαλμα. Θα χρειαστεί να ταξιδέψουμε όμως (έστω και εικονικά) μέχρι το Παρίσι της Γαλλίας, καθώς (και) αυτό το άγαλμα βρίσκεται μακριά από την Ελλάδα, στο Μουσείο του Λούβρου.

Το συγκεκριμένο άγαλμα έχει ύψος 2,4 μέτρα και παριστάνει τη Θεά Αφροδίτη ημίγυμνη, που, όπως φαίνεται από τη στάση της, ετοιμάζεται να κάνει το μπάνιο της. Χρονολογείται γύρω στον 1ο αιώνα π.Χ. ενώ οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει ακόμα στο ποιος τη δημιούργησε.

Βρέθηκε το 1820 σε μία περιοχή της Μήλου από έναν αγρότη ο οποίος έσκαβε απεγνωσμένα στο χωράφι του αναζητώντας ένα πηγάδι για να δροσίσει τα ζώα του. Μάταιος όμως ο κόπος, γιατί άρχισαν να αποκαλύπτονται κερκίδες ενός αρχαίου θεάτρου και ανάμεσά τους μικρότερα και μεγαλύτερα μαρμάρινα αγάλματα. Έξαφνα, σάστισε μπροστά σ’ αυτό που αντίκρισε: Μια μαρμάρινη γυναικεία φιγούρα αναπαυόταν ξαπλωμένη μέσα στο χώμα, ποιος ξέρει για πόσους αιώνες. Το άγαλμα ήταν σχεδόν κάθετα σπασμένο στα δύο και στο ένα της χέρι κρατούσε ένα μήλο ενώ στο άλλο μια ασπίδα. Πιο κει πραγματοποιούσε περιπολία ένας Γάλλος αξιωματικός του Ναυτικού, ο Ντιμόν ντ’ Ουρβίλ, ο οποίος μαγνητίστηκε από την ομορφιά της και τον διέταξε αμέσως να περισυλλέξει προσεκτικά τα κομμάτια και να του τα παραδώσει.

Από δω λοιπόν ξεκινά και η μεγάλη περιπέτεια της Αφροδίτης που της στοίχισε τα δύο της χέρια:

Όταν ο βοσκός αντιλήφθηκε ότι το εύρημά του είχε υλική αξία, το έκρυψε όπως-όπως. Στην αρχή το άγαλμα πουλήθηκε για τετρακόσια γρόσια στους Γάλλους, αλλά την επόμενη μέρα μοσχοπουλήθηκε εκ νέου σε έναν Τούρκο μπέη, για επτακόσια πενήντα ολόκληρα γρόσια. Παράλληλα όμως, οι Γάλλοι δεν είχαν πάψει ούτε λεπτό να φρουρούν την περιοχή, κι έτσι για μέρες ολόκληρες το άγαλμα περιφερόταν απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού, δημιουργώντας μεγάλη διαμάχη ανάμεσα σε κατοίκους κι επίδοξους αρχαιοκάπηλους.

Τελικά όμως υπερίσχυσε η Γαλλική επιβολή κι έτσι η Αφροδίτη της Μήλου φορτώθηκε ξημερώματα της 23ης Μαΐου 1820 στο γαλλικό πλοίο Ευσταθέτ, απ’ όπου ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι της προς τη Γαλλία. Δυστυχώς όμως, κατά τη βίαιη μεταφορά χάθηκαν και τα δυο της χέρια, που είχαν βρεθεί πλάι αποκομμένα, κι από τότε κανείς δεν ξέρει πού βρίσκονται.

Σήμερα, το άγαλμα βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου, όπου προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

πηγές:
πρόγραμμα ΟΙΚΑΔΕ (Τράπεζα Κύπρου)
http://el.wikipedia.org
Αναδημοσίευση από το ...μικρότερο αδερφάκι:
"9 blog ...άκια"