Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2012

Δασκάλα στα κλάσματα...

Η Ελένη από τη σειρά "Ευτυχισμένοι μαζί" ως δασκάλα βάζει στα παιδιά της τάξης ένα πρόβλημα με κλάσματα. Όμως δεν έχει προσέξει αρκετά (κάτι που συμβαίνει κάποιες φορές σε εμάς τους δασκάλους - κανείς δεν είναι αλάνθαστος) με αποτέλεσμα να υπάρχει στην άσκηση ένα σημαντικό λάθος.

Μπορείς να το βρεις; Η απάντηση στο τέλος της ανάρτησης, κάτω από το βίντεο...Για να δεις την απάντηση μάρκαρε με το ποντίκι σου την περιοχή από το ένα βέλος μέχρι το άλλο:
--> Το λάθος βρίσκεται στο πώς γράφει η δασκάλα τη λύση του προβλήματος στον πίνακα. Από τα 128 ευρώ αφαιρεί το 1/8. Το κλάσμα όμως δε σημαίνει τίποτα από μόνο του. Ξέρεις κανένα παντελόνι να κοστίζει 1/8; Κάθε κλάσμα αναφέρεται πάντα σε μια ακέραιη μονάδα, της οποίας είναι ένα μέρος. Στο συγκεκριμένο πρόβλημα η ακέραιη μονάδα είναι τα 128 ευρώ. Για τη σωστή λύση θα έπρεπε να υπολογίσει πρώτα πόσο κοστίζει το παντελόνι, άρα να βρει το 1/8 των 128 ευρώ (16 ευρώ) και έπειτα να το αφαιρέσει από το αρχικό ποσό (128 - 16 = 112 ευρώ) ώστε να βρει πόσα χρήματα της έμειναν. <--